Menu
Stone Art Mozaïek Stone Art Mozaïek logo Kunstzinnige tuinproducten van glas mozaïek

Interview in De Dukenburger

Gepubliceerd op 1 februari 2014 om 13:28

Mede dankzij Stone Art Mozaïek ben ik geïnterviewd voor het blad De Dukeburger van februari 2014. Hieronder kun je het artikel lezen over mij, Stone Art Mozaïek en mijn liefde voor tuinieren en de hondensportschool.

Zomaar een buurtgenote

Achter de bekende vogelhuisjesmuur gaat een klein paradijsje schuil aan de 13e straat. Op nummer 27 wonen Maria en haar man nu alweer zo’n dertien jaar na eerst hun start gemaakt te hebben in de 43e straat.

Tolhuis is groen, een mooie wijk, heeft een geweldig omgeving, prettige buurtgenoten waar veel onderling gebeurt en waar je dus blijft. Zo ook voor Maria. De creativiteit zit in het bloed. Zelfs op de MAVO was creatieve vorming haar extra vak. Daarna heeft ze enkele jaren tekenles gevolgd. Na een werkzaam leven startend in de thuiszorg, dan bij een elektronisch bedrijf in Bijsterhuizen als printplaatmonteur en vervolgens jaren werkzaam bij de Pompekliniek, is er nu tijd voor zichzelf. Enkele jaren geleden is de kunstacademie in Arnhem nog een plek voor verdere vorming geweest, maar haar hart ligt toch bij de workshops en lessen die ze geeft in haar eigen atelier Stone Art Mozaïek Tolhuis 13-27.

Daar op de derde verdieping is het goed toeven, een prachtig uitzicht en terras bij haar ruime atelier en fijne werkruimte. Van alle gemakken voorzien met eigen keukentje ernaast. Gelukkig is hier ook een plekje gevonden voor de mand en een groot mozaïek van hondje Rakker. Met dit sportieve kooikerhondje wordt de behendigheidstraining gedaan bij de Hondensportvereniging Rijk van Nijmegenop Staddijk. Rakker is er erg goed in en Maria wordt ook steeds behendiger.

Buitenactiviteiten zijn belangrijk in haar dagelijks leven, want de grote moestuin in de Smallesteeg in Lindenholt heeft ze van buurvrouw Ann overgenomen en dat vergt veel tijd en liefde. Deze liefde is ook terug te vinden in de motieven en natuurlijke materialen waarmee de mozaïeken zijn gemaakt. In de achtertuin, naast de vijver met de grote koikarpers staat een bijzonder fraai vormgegeven vis: kleur en materiaal zijn volledig in evenwicht. Alle buitenbeelden zijn uiteraard vorst- en gebruiksbestendig gemaakt, zoals ook de prachtig stenen treden in de tuin, die lijken op het kiezelmozaïek bij de oude Hollandse grachtenpanden. Een wel heel bijzondere workshop is het maken van gedenkstenen. Samen met Maria je gevoel in een gedenksteen tot uitdrukking te brengen, is wel heel waardevol.

Een thuis voor mensen, een atelier en een fijn plekje in Tolhuis waar alle vogeltjes hun huisje vinden tot aan de muur van de buren toe.

- Tekst: Jacqueline Veltmeijer, © 2014 De Dukenburger

Zie hier het orginele artikel (pdf).

Sluiten