Menu
Stone Art Mozaïek Stone Art Mozaïek logo Kunstzinnige tuinproducten van glas mozaïek

Voor de tweede keer in De Dukenburger

Gepubliceerd op 15 december 2014 om 13:11

Zoals jullie wellicht weten heb ik afgelopen zomer in mijn voortuin een mozaïek levenspad gemaakt. Dit is niet geheel onopgemerkt gebleven en Theo Vermeer van De Dukenburger heeft mij daarom geinterviewd. Dit was al de tweede keer voor mij dit jaar. We hebben het ook gehad over mijn tijd op de moeder MAVO en mijn andere kunstzinnige bezigheden.

De mozaïek voortuin van Maria Lammerts

Tolhuis is een kunstwerk rijker. Daar zorgde Maria Lammerts voor. ‘Het idee kwam doordat iedereen mijn achtertuin zo mooi vond’, vertelt ze. ‘Net een beeldentuin, zeiden de mensen. Daardoor kreeg ik het idee ook de voortuin allure te geven.’

Ze vertelt dat ze graag kunstzinnig bezig is. Na het behalen van de moeder-mavo - ze heeft twee zonen en een pleegdochter - haalde ze cum laude - een 9 - het diploma textiele werkvormen. Ze kreeg belangstelling voor andere kunsten en ging krijttekeningen en aquarellen maken. We bewonderen de mooie resultaten daarvan. Verder schildert ze met acrylverf (snel droog) en olieverf. Vanaf 2006 ging Maria mozaïek maken, Ze laat ons enkele kunstwerken daarvan zien, die haar huis en tuin sieren. De mozaïektuin is haar recente prestatie. Een passen en meten met het inleggen van ongeveer 7500 bikkelharde natuursteentjes. Een klus van maar liefst vijf weken, gebukt preciseerwerk op de grond. Pompoenen uit haar volkstuin sieren daarbij kleurrijk het geheel op. Ze leert ons dat mozaïek op velerlei wijzen kan: met natuursteentjes, glas, porselein, leisteen, knikkers, terracotta en kiezelsteentjes om enkele te noemen. Met name Italië is van oudsher bekend om deze kunstvaardigheid. Marokko met de Moorse stijl eveneens. De oudste mozaïeken werden al acht eeuwen voor Christus gelegd met kiezelstenen in verschillende kleuren en patronen. De ontwikkeling door de eeuwen heen laat prachtige kunstprestaties zien in musea, kerken, paleizen, tuinen, pleinen et cetera. In Nijmegen zelf zijn de laatste jaren fraaie mozaïeken gerealiseerd, zoals op het pleintje tegenover het ROC bij het centraal station. Ook in Dukenburg vind je mozaïeken. Daar is nu de voortuin van Maria bijgekomen.

De gebruikte materialen zijn over het algemeen klein van afmetingen. Als geknipt wordt, heb je een tegelkniptang of een glaskniptang nodig. Het patroonleggen is niet eenvoudig. Verstandig is het eerst op schaal een plattegrond te maken van het ontwerp. Het leggen kun je doen in beton, metselwerk, hout of anderszins. (Tegel)lijmen dan, daarna uitvoegen en laten uitharden. Maria laat ons een prachtig smaltiekunststuk (een hond) van mini-glassteentjes zien, een zeer nauwkeurig puzzelwerk. Waarop gelet moet worden is de mate van hardheid van het materiaal en - indien dat nodig is - de vorstbestendigheid. Je kunt een eigen levensfilosofie leggen in je werk. Zo deed Maria dat in de tuin met een groeiende plant met zijscheuten, een mozaïeklevenspad naar de zon. - Tekst en foto: Theo Vermeer, © 2014 De Dukenburger

Zie hier het orginele artikel (.pdf).

Sluiten